måndag 14 april 2008

En konversion som gav frukt

Saliga Moder Maria Elisabeth Hasselblads väg till katolska kyrkan, utdrag ur ”Moder Elisabeth” av Marguerite Tjäder:
-Men så småningom stod det klart för henne, att hon måste besluta sig för något som redan existerade. Det finns helt enkelt ingen fullkomlig religion eller ett fläckfritt de Heligas samfund här på jorden!
Den Heliga Birgitta, som hon hade sett upp till ända sedan barndomen, var en sann dotter av katolska kyrkan. Trots detta hade hon angripit många ofärdiga prelater, ja till och med påvarna, som levde i lyx i Avignon och inte vill återvända till Rom!
Hur skulle denna värld kunna visa uppvisa ett samfund av heliga människor utan inblandning av alla de svaga och syndiga?
Inte ens Kristus själv hade kunnat göra en felfri hjord av sina följeslagare. Judas hade förrått honom. Petrus förnekat honom. Lärjungarna hade bara somnat istället för att stödja sin mästare i hans ångest stund i Getsemane. Och när soldaterna kom för att gripa Jesus, hade de flytt för att rädda sitt eget skinn.
Maria hade väntat sig att finna en hjord av fullkomliga själar hör på jorden…Hur hade hon kunna vara så blind?
Från och med detta stadium i hennes tankegång började Maria från en ny utgångspunkt närma sig tanken på att bli katolik. För första gången kände hon, att denna kyrka kunde erbjuda den religiösa hamn, den andliga gemenskap som hon så länge hade sökt. Plötsligt framstod den för henne som sanningen, den ”hjord”, som skapats av Kristus själv. Från och med nu skulle varje dag utanför dess gemenskap vara en förlust.

1 kommentar:

Anonym sa...

Ang. ett fläckfritt de Heligas samfund från vår Herre själv:

"Han lät dem höra en annan liknelse: "Med himmelriket är det som när en man hade sått god säd i sin åker. Medan alla låg och sov kom hans fiende och sådde ogräs mitt bland vetet och gick sedan sin väg. När säden växte upp och gick i ax visade sig också ogräset. Då gick tjänarna till sin herre och sade: 'Herre, var det inte god säd du sådde i din åker? Varifrån kommer då ogräset?' Han svarade: 'Det är en fiende som har varit framme.' Tjänarna frågade: 'Skall vi alltså gå och rensa bort ogräset?' – 'Nej', svarade han, 'då kan ni rycka upp vetet samtidigt som ni rensar bort ogräset. Låt båda växa tills det är dags att skörda. När skördetiden kommer skall jag säga till dem som skall skörda: Rensa först bort ogräset och bind ihop det i knippen att eldas upp. Men vetet skall ni samla i min lada.'"" (Matt 13:24-30)

Herrens frid