torsdag 16 april 2009

Länkar till Dolans installation samt Den Helige Benedictus kloster

Timothy Dolans installationsmässa


TV inslag om Den Helige Benedictus kloster:

TV4

SVT
(klicka på "Se inslaget")

Ystads allehanda

3 kommentarer:

Simon sa...

Det är så tråkigt att se att man fortfarande bygger så fruktansvärt fula kyrkobyggnader. Det är inte 70-talet längre, kan vi inte lämna det där bakom oss=

Peter Wiberg sa...

Hej Simon, Välkommen.
Jag lägger till dig på bönelistan.
När det gäller Benedikts kloster,
det är som med Marivall, det kvinnliga Benediktinklostret precis bredvid.
Antingen gillar man det mycket eller så gillar man det inte alls.
Jag älskar detta avskalade och rena som ger utrymme för annat.
Jag älskar också smyckade katedraler men inte i ett kloster där kontemplationen står i centrum.

Simon sa...

Jag förstår din poäng, men det finns några saker man bör tänka på. För det första är det en fejkad enkelhet. Det är en arkitekt som ritat det i någon sorts postmodern minimalistisk stilistisk anda. Det är alltså enkelhet, inte sprunget ur fromhet utan i konstnärlig elitism, precis i den anda som man ofta byggt kyrkor sedan 70 talet.

För det andra ska ett kyrkorum utsmyckas till Guds ära, inte för ens egen. Det finns ingen motsättning i att bygga vackra, rikt utsmyckade kyrkorum och att leva fattigt, fromt och kontemplatitivt. Ifall jag går in i ett vackert kyrkorum kan jag känna en skönhet som påminner om Guds storhet och helighet. Ifall det är ett fult kyrkorum vet jag inte riktigt om jag är i en fabrik eller vart jag är. Det är svårt att känna den känslan iaf. Annars tänker jag bara på just hur fult det är. Jag har åtminstone svårt att koncentrera mig på det väsentliga.