söndag 28 februari 2010

Det världsvida Caritas

Jag var idag och lyssnade på Charles Camara, chef för Caritas sveriges internationella arbete. Han berättade om Caritas och Katolska kyrkans arbete i Indien, Sri Lanka, Tahiti och Thailand i samband med tsunamin och jordbävningar. Vilket otroligt arbete som görs! Bland annat så byggdes en skola upp i Sri Lanka efter Tsunamin med 2000 flickor som drevs av katolska systrar. Skolan totalförstördes i tsunamin och de flesta systrar dog. Där går bara någon procent katoliker, resten är buddister, hinduer och muslimer. Man har ingen tanke på att välja ut, utan tar emot alla som behöver oavsett tillhörighet.
Radiohjälpens ordförande tycket detta verkade för bra för att vara sant och åkte dit och fick se det med egna ögon – och blev helt tagen. I och med denna återuppbyggnad kunde en fredsprocess startas. Den katolske kyrkokoherden bjöd in representanter från alla dessa grupper, som tidigare hade legat i strid med varandra.
Han berättade också om katolska kyrkans unika möjligheter, där man finns över nästan hela världen med sina strukturer, kyrkor, präster, systrar och lekmän - redo att kunna hjälpa till på plats när det behövs.
Dessa saker får man aldrig läsa om i medierna!

2 kommentarer:

Karin sa...

Jag tänkte bara höra va du som kristen anser alla mord runt om i världen som mördas i guds namn?
Är inte religion oavsett "gud" den största massmördaren?
Tex. dom flesta krig, många döds lagar som stiftas med religion som bakgrund.
Inga goda handlingar kan rättfärdiga det, eller hur?
Det är ju som att dyrka Bundy eller någon annan massmördare.
Är det riktigt rätt?
Om nu gud finns, varför låta skövla som många lik i sitt namn, är det en god gud i sånt fall?
Är det att var god att tro på något sånt?
Tro på en gud som har mångfaldiga dödsoffer på sin rygg?
Skulle vara spännande att hör hur du ser på det.

Peter Wiberg sa...

Karin, för mig är min tro inte något jag valt, som man väljer politik eller yrke.
Det har varit en lång resa med en växande relation med Gud. Det är en så otrolig erfarenhet och ett helt annorlunda liv. Jag skulle önska att alla skulle tillåta sig att söka denna fantastiska relation. Sedan att onda handlingar sker i religionens namn är bara beklaga, precis som knivar kan operera eller mörda så kan allt användas till onda handlingar.