lördag 3 april 2010

Om pedofila präster

När nu massmedia varje dag skriver om pedofila präster i katolska kyrkan så kan det vara bra att titta lite på fakta och statistik i frågan.
Professor Philip Jenkins från Pennsylvanias statliga universitet, inte själv katolik, har skrivit den mest objektiva bok som getts ut i ämnet.
Lite statistik från boken:

- Präst celibat är inte problemet - gifta män är mer benägna att missbruka barn än ogifta
- De flesta övergrepp mot barn sker i hemmet.
- Pedofil förekommer inom alla religiösa grupper, men statistiken visar att katoliker (den största religiösa gruppen) hamnar längst ner på listan.
- Barnmisshandel förekommer i alla områden i samhället: skolor, ungdomsorganisationer, sport etc.
- Om man tittar till statistiken bland samtliga yrken, så är kristna präster de minst benägna att kränka barn. Läkare, jordbrukare och lärare är de yrkesgrupper där det är mest sannolikt att utnyttja barn - inte präster.
- Vad vi nu kallar "täcka upp" gjordes ofta i ett annat kulturellt sammanhang, när problemet inte förstods till fullo och när alla etablerade organisationer tystade ner skandaler. De gjorde så för vad som verkade goda skäl vid den tidpunkten: skydd av offren och deras familjer, möjlighet för rehabiliteringen av den dömde, samt att undvika skandal för andra. Det är orättvist att döma händelser trettio år sedan med dagens mått.
- Sexuellt utnyttjande av en vuxen eller ett sexuellt erfaren äldre tonåring är fel och skadligt, och bör straffas, men det är inte detsamma som sexuella övergrepp på en yngre, oskyldigt barn.


Utdrag från följande artiklar:
Artikel i Zenit
Fr Longeneckers blogg

6 kommentarer:

Zoltan sa...

Jag tror inte fakta har någon betydelse alls i detta fall.

Det handlar om att ett kollektivt behov av att angripa och söka ett gemensamt objekt för hat.

Vi har sett det förr.

Det intressanta med fenomenet är att det visar hur oerhört stort behov människan har av att följa Gud - det finns ingen annan väg, varken inom, eller utanför vår katolska gemenskap.

Z sa...

Hmmm....mycket intressant statistik Peter, håller med dig och Zoltan om detta.

Jag ställer mig dock högst tveksam till att biskoparna ifråga inte kopplade in polisen, för att förhindra att fler barn råkar illa ut. Eller åtminstone förklarade att personerna ifråga inte fick tjäna som präster mer i katolska kyrkan. Eller liknande åtgärd. Det är ändå ett mycket speciellt jobb med massor av ansvar.


"Pedofil förekommer inom alla religiösa grupper, men statistiken visar att katoliker (den största religiösa gruppen) hamnar längst ner på listan"

oj, det är till och med så alltså.


Önskar en Glad Påsk

mvh
/Cecilia

D sa...

Z

När det gäller det här med att kontakta polisen, så bör man tänka på att:

a) oerhört få poliser skulle brytt sig om att utreda den här typen av brott vid den här tidpunkten. Möjligen om det gällt ett rent överfall av en luffare, svart, eller någon annan samhället såg ned på, men inte mot en respekterad vit präst, som påstods förleda barn. Man skulle trott att barnet ljög, eller att det var barnet som förlett prästen. Och även om man, mot förmodan, trott på historien, så skulle man ändå lagt ned utredningen, eftersom man visste att man aldrig skulle fått en jury att tro på den.

b) oerhört många fortfarande hade uppfattningen att traumatiserade barn snabbt skulle glömma, bara ingen påminde dem. Att tvinga, eller ens tillåta, dem att tala om saken skulle kunna skada dem för livet. (Tänk på kungens vittnesmål om hur ingen någonsin nämnde hans far igen efter kraschen.)

c) en anmälan antagligen skulle drabbat barnet långt värre än förövaren. Han skulle ha anklagats för att vara homosexuell, för att ha förlett prästen, för att ha ljugit, för att ha drivit bort en populär präst... Det är bara 12 år sedan Matthew Shepard torterades till döds för [påstådd] homosexualitet, och fortfarande tar ungdomar livet av sig varje år för att de mobbas p g a sin [verkliga eller inbillade] sexuella läggning. Och några decennier tidigare var det ju ännu mycket värre. Lägg sedan till det att de här barnen redan mådde dåligt av vad de varit med om, och att de sällan hade någon att tala med, och det är inte svårt att räkna ut att resultatet av en anmälan i många fall skulle blivit katastrofalt. Det finns trots allt en anledning till att t ex de tyska offren kommer fram först nu, när de får ett visst skydd av mängden, trots att de allra flesta av dem (alla?) givetvis länge varit fullt tillräckligt vuxna för att göra polisanmälan själva, om det var det de ville.

d) det faktiskt först och främst är föräldrarnas sak att anmäla, därefter barnets egen. Om du blev våldtagen av en arbetskamrat, eller ditt barn av en lärare, skulle du låta arbetsgivaren avgöra om det skall polisanmälas eller inte? Tror inte det, va?! Föräldrarna tog ett beslut om vad som var bäst för barnet, och i de flesta fall var det säkert ett riktigt beslut i den tidsanda som rådde, men det är lätt att nu efteråt glömma hur det faktiskt var, och tro att ett offer då skulle blivit bemött på samma sätt som ett offer nu. Det blev de inte. Och det är svårt nog nu.

(Däremot så skulle föräldrarna givetvis sett till att barnet hade någon att tala med, men det var ju svårt för dem att veta.)

D sa...

Peter

Kan du inte se till att bli länkad från SvD? Fler borde få läsa detta utmärkta inlägg.

Tack, förresten. Jag kände till själva fakta, men jag visste inte någon pålitlig källa till dem. Alltid bättre om man kan ge en länk när man debatterar. Och ännu bättre om det är en icke-katolsk länk.


Peter, Z och alla

En annan artikel värd att uppmärksammas är http://www.timesonline.co.uk/tol/comment/faith/article7068604.ece.

Den visar hur Kyrkan lurades av tidsandan att, tvärt emot vad som nu sägs, INTE använda den kanoniska lagens 'hårda' och 'oförsonliga' bestämmelser, utan i stället 'visa barmhärtighet' och skicka prästerna till terapi. Där psykologerna talade med dem några gånger och sedan förklarade dem friska och 'fit for duty'.

Kyrkans verkliga fel var alltså att de sökte hjälp från dem som skulle föreställas tala för 'vetenskapen', i stället för att lita till sin egen expertis i ämnet 'synd'. Är det inte just det folk därute än idag vill att Kyrkan skall göra: vara mer 'vetenskaplig' och mer 'barmhärtig', och framför allt aldrig nämna ordet 'synd'?

Det är nog bättre om skomakaren förblir vid sin läst, trots allt...

Peter Wiberg sa...

Zoltan, det finns säkert några kloka människor som inte följer drevet.
Z,jag håller helt med om att problemet måste hanteras bra, och det har det säkert inte gjort. Dessutom så är kraven på kyrkan större än vilken institution som helst. Däremot så har har drevet tappat alla proportioner och då är fakta och lite kyla alltid bra.
D tack för tipset, nu är det fixat.
Kristus är uppstånden!

Liborius sa...

Jag följer drevet men känner mig rätt klok ändå :-)

Tack för fin, upplyftande läsning!