lördag 9 februari 2008

Tron - att våga pröva

Om man visste en hemsida där man kunde få välja sin lycka, om dess resurser inte heller någonsin tog slut - skulle man då inte skicka länken till alla sina vänner?
Om man fann en plats i skogen där man kunde plocka bär, svamp och en massa andra underbara saker som ingen sett - året runt, och det kom mer ju mer man plockade, skulle man då inte berätta det?
Om man hittade en liten obetydlig dörr där man kom in till en helt annan värld, där andra lagar gällde, och som fick vår värld att tyckas enkel och enfaldig, skulle man då kunna låta bli att berätta?

Problemet med dessa ställen är att det inte är lätt att se rikedomarna första gången, inte andra eller tredje gången heller. Så man vet redan på förhand att de flesta kommer att ge upp. För de flesta verkar det vare sig troligt eller rationellt att det skulle kunna vara på riktigt. Den som kommer med nyheterna har nog fantiserat, inbillat sig allt eller bara missuppfattat.Få vill ens pröva, det är inte många som för en stund lägger undan sin skepticism, och kostar på sig en enda liten ansträngning. Och ändå kan människor lida i flera år för att få ihop till lite guld! Men de skatter vi pratar om här får guld att verka som gråsten.

1 kommentar:

Z sa...

Briljant. Så sant, varför skulle man inte vilja berätta om sin skatt för andra?